Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΝΝΟΥΝ ΟΙ ΚΟΤΕΣ ΜΑΣ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ

ΠΩΣ ΘΑ ΓΕΝΝΟΥΝ ΟΙ ΚΟΤΕΣ ΜΑΣ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ






Αν επιθυμείτε ικανοποιητική παραγωγή αυγών από τις κότες σας  το χειμώνα μελετήστε το φυλλάδιο αυτό και τηρήστε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια τις προτάσεις μας
Για να το πετύχετε εκτός από ένα καλό  κοτέτσι και πλήρη και ισορροπημένη διατροφή  πρέπει να εξασφαλίζονται στις κότες  όλες εκείνες οι συνθήκες  που  αφορούν  κυρίως το περιβάλλον  όπου ζουν και να τηρείτε καθημερινό  πρόγραμμα  φροντίδας και περιποίησης .




Παράγοντες που επηρεάζουν την ωοτοκία κατά τον χειμωνα


ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


- Η θερμοκρασία περιβάλλοντος του κοτετσιού επηρεάζει άμεσα την  ωοτοκία  την κατανάλωση ζωοτροφής και την υγεία των ορνίθων.
 - Η θερμοκρασία περιβάλλοντος που εξασφαλίζει την υψηλότερη ωοτοκία είναι 13 ° C, μετρούμενη στο επίπεδο των πτηνών (  40-50 cm από το δάπεδο )
- Σε θερμοκρασίες μεταξύ  14-18 ° C ή  19-22 · η ωοτοκία  είναι επίσης υψηλή, και μάλιστα συνδυάζεται με μέτρια έως χαμηλή κατανάλωση ζωοτροφών. (150 έως 160 g ζωοτροφή για την παραγωγή κάθε αυγού).
- Σε θερμοκρασίες μεταξύ 10-12 ° C αλλά και χαμηλότερες κοντά στους  8 ° C μπορούμε να έχουμε  ακόμα  ικανοποιητική ωοτοκία , εάν το περιβάλλον στο κοτέτσι  δεν είναι πολύ υγρό.
 Κάτω από τους 8 ° C περί  η ωοτοκία αρχίζει να μειώνεται αισθητά με παράλληλη αύξηση της  κατανάλωσης  της τροφής που χρειάζεται για να παραχθεί κάθε αυγό.
-Σε ακόμα  χαμηλότερες θερμοκρασίες ( 2-3 ° C και πιο κάτω ) η ωοτοκία είναι τόσο χαμηλή που  παίρνετε ένα αυγό την εβδομάδα από κάθε κότα κατά μέσον όρο. Η  απαιτούμενη ποσότητα  ζωοτροφής για την παραγωγή κάθε αυγού υπο αυτές τις συνθήκες ανέρχεται στα  800 g.

ΥΓΡΑΣΙΑ


Η υγρασία στην ατμόσφαιρα του κοτετσιού όπως και η συμπύκνωσή της στην στέγη είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο τον χειμώνα και έχει  δυσμενέστατο αντίκτυπο στην ωοτοκία και την  υγεία των πουλερικών.
 Το παραπάνω φαινόμενο  διορθώνεται με την πιθανή ήπια θέρμανση του κοτετσιού  για αποφυγή του παγετού μέσα στο κοτέτσι , και τον ταυτόχρονο  εξαερισμό, αποφεύγοντας ταυτόχρονα οποιαδήποτε πηγή υγρασίας ( ακατάλληλη ύδρευση, συμπύκνωση του νερού σε τοίχους ή οροφές, κλπ..) Καθώς και από τη διατήρηση  στεγνής στρωμνής.
 Η κακή ποιότητα του αέρα μέσα στο κοτέτσι επηρεάζει δυσμενώς την υγεία  των πουλιών. Επιδίωξή μας πρέπει να είναι ο αέρας μέσα στο κοτέτσι να  είναι σχεδόν τόσο καθαρός  όσο ο αέρας στην ατμόσφαιρα.
Επιπλέον ο αέρας που αναπνέουν οι κότες μέσα στο κλειστό κοτέτσι  μπορεί να μολυνθεί από βλαβερά αέρια όπως το διοξείδιο του άνθρακα από την αναπνοή των πουλιών και την αμμωνία η οποία προέρχεται  από την κουτσουλιά.
 Η ανανέωση  του αέρα επιτυγχάνεται με εξαερισμό . ( με το άνοιγμα των παραθύρων, κατά περίσταση ή με τεχνητό αερισμό με την βοήθεια ανεμιστήρων ή  με φουγάρα εξαερισμού ).

ΦΩΣ


Όταν οι πουλάδες φθάσουν τις 16 εβδομάδες της ζωής τους πρέπει να παρέχεται όπως και στις ενήλικες όρνιθες σταθερή διάρκεια φωτός για να σιγουρευτεί η καλή ωοτοκία. Όταν η διάρκεια του ημερήσιου φωτός μειώνεται μετά το Οκτώβριο – Νοέμβριο δεν ξεκινούν ποτέ να κανονικά την ωοτοκία και οι ενήλικες όρνιθες παύουν να γεννούν.
Οι κότες χρειάζονται κατ΄ελάχιστον 14 ώρες την ημέρα, ιδανικά 16-17 ώρες φωτός (φυσικό + Τεχνητό φως)  την ημέρα





Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω  πρέπει, κατά τους χειμερινούς μήνες, να πάρετε μια σειρά από συγκεκριμένα μέτρα που θα δώσουν στα πουλιά την ευκαιρία να παράγουν κατά το δυνατόν περισσότερα αυγά .


-Πρώτα-πρώτα  θα πρέπει εξασφαλίσετε  ότι η  θερμοκρασία του κοτετσιού δεν πέφτει ποτέ  κάτω από τους  10-12 ° C (  πιθανή χρήση  μονωτικών  παραθύρων, κλείσιμο θυρών και ανοιγμάτων πρόσβασης του κοπαδιού στην αυλή και κλείσιμο ρωγμών και ανοιγμάτων έτσι ώστε να μην υπάρχουν απώλειες  στην θερμότητα που παράγεται από τα πουλιά.
-Για εξαερισμό αφήστε μόνο ένα  παράθυρο αφήνοντας  και πάλι μόνο το ένα μάτι του ανοικτό και αυτό όταν χρειάζεται.  Φροντίστε κατά τον  ψυχρό καιρό η κυκλοφορία του αέρα να  είναι μειωμένη κατά το  1/2  έως και  1/3 του κανονικού .
-Ρυθμίστε το πρόγραμμα φωτισμού  ώστε το σύνολο φυσικού και τεχνητού φωτισμού να είναι τουλάχιστο 16 και έως 17 ώρες την ημέρα.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει στο κοτέτσι πάντα και πριν το ξημέρωμα να ανάβουν τα φώτα έντασης όπως περιγράφεται παρακάτω σύμφωνα με το πρόγραμμα που ακολουθεί.
-Η ένταση του φωτός μέσα στο κοτέτσι των ωοτόκων ορνίθων πρέπει να είναι όση δίνει ένας Λαμπτήρας πυρακτώσεως 100 w(παλαιού τύπου) για κάθε 20  m² δαπέδου. Χρησιμοποιώντας όμως τους καινούργιους  λαμπτήρες οικονομίας αυτό επιτυγχάνεται με χρησιμοποίηση ενός λαμπτήρα οικονομίας των 20 Watts για κάθε 20  m² δαπέδου.

v  Δεκέμβριος    5 ώρες  πριν την ανατολή
v  Ιανουάριος     4 ώρες  πριν την ανατολή
v  Φεβρουάριος   3 ώρες πριν την ανατολή
v  Μάρτιος  2   ώρες πριν την ανατολή
v  Απρίλιος, Μάιος και  Ιούνιος   1   ώρα πριν την ανατολή

Αντικαταστήστε την υγρή στρωμνή καθημερινά με ξηρό και φρέσκο άχυρο η προτιμότερο με πριονίδι κάθε φορά που αρχίζει να σχηματίζεται  στο πάνω μέρος της  λασπώδες κέλυφος
Πολλές φορές η υπερβολική υγρασία είναι αποτέλεσμα διαρροών στις ποτίστρες, ελέγξτε τις σωληνώσεις νερού και την ρύθμιση των ποτιστρών.
Κατά τον πολύ ψυχρό καιρό , αλλάζετε το νερό καθημερινά με ζεστό νερό (50-60 ° C).
Κατά τον πολύ ψυχρό καιρό δεν υπάρχει κανείς απολύτως λόγος να επιτρέπετε στα πουλιά να κυκλοφορούν  έξω  στο  χιόνι την λάσπη και τα παγωμένα νερά.
Εξασφάλιστε ότι η πυκνότητα των πτηνών ανα τετραγωνικό μέτρο είναι η ορθή, έτσι ώστε να μπορούν να έχουν  ζεστό καταφύγιο χωρίς τον κίνδυνο συγκέντρωσης μέσα στο κοτέτσι  υπερβολικών ποσοτήτων επιβλαβών αερίων ή υγρασίας. Πυκνότητα σταυλισμού δηλαδή που δεν υπερβαίνει τις  4-5 κότες  / m² δαπέδου.
Προσεγμένη διατροφή των πτηνών, είτε με χρήση σύνθετων ζωοτροφών, είτε  με αλεσμένο μείγμα σιτηρών που βελτιώνεται  εάν δοθεί μαζί με σογιάλευρο , μηδικάλευρο, αλλά και κάποια πηγή ασβεστίου ( όπως μαρμαρόσκονη & φωσφορικό διασβέστιο ζωοτροφών ή στρειδάλευρο )
Το μάζεμα των αυγών θα πρέπει να γίνεται 2 φορές την ημέρα με ήρεμο τρόπο και χωρίς να αναστατώνουμε τα πουλιά στις 10-11 η ώρα το πρωί και ξανά κοντά στις 2 το μεσημέρι. Η συντήρηση των αυγών που προορίζονται για κατανάλωση μπορεί να γίνει είτε στο ψυγείο είτε σε δροσερό  δωμάτιο (αλλά όχι κάτω από 6-8 ° C), κατά προτίμηση σε αυγοθήκες από χαρτόνι.

Αν τηρηθούν οι παραπάνω  συνθήκες, οι  υγιείς πουλάδες  που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 20-24 εβδομάδων και οι ενήλικες ωοτόκες κότες , έχουν  μέση απόδοση  5 αυγά / εβδομάδα και συνολικά 130 αυγά από κάθε όρνιθα κατά τη διάρκεια του εξαμήνου που μεσολαβεί  μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαΐου.


Μέτρα αποφυγής γέννησης αυγών στη στρωμνή
1.     Σκοτεινές, ήσυχες, σωστά κατασκευασμένες φωλιές
2.     Λαμβάνεται μέριμνα για την μη ύπαρξη σκοτεινών σημείων στο θάλαμο όπου μπορεί να ωοτοκήσουν οι όρνιθες
3.     Ενθαρρύνουμε την κίνηση των ορνίθων περπατώντας ήρεμα μέσα στο θάλαμο, τις πρώτες μέρες μετά τη μεταφορά
4.     Ύπαρξη χρονικού διαστήματος τις «πρωινές» ώρες, που οι όρνιθες ωοτοκούν, χωρίς τροφή στις ταΐστρες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

E-SHOP

E-SHOP
κλίκ στα προϊόντα